Orvosi szakvélemény:

"Miként korábban végzett multicentrikus vizsgálatok - Országos Reumatológiai és Fizikoterápiás Intézet - 1992; Balfi Gyógyfürdőkórház - 1992; Hévízi Állami Gyógyfürdőkórház - 1994 - eredményei bizonyították, kedvező hatásúnak mutatkozott a természetes gyapjúból készült ágynemű garnitúra a mozgásszervi betegségben szenvedőknél.

Ismerve a szakirodalom tapasztalatait, elfogadva az említett felmérések azzal egybecsengő megállapításait, hangsúlyozni kívánjuk, hogy az élő gyapjúból készült ágyneműgarnitúra (felső takaró, derékalj, párna) kitűnően megfelel az egészségügyi alapelőírásoknak, s használata ajánlható a mozgásszervi és reumatikus problémákkal küzdő betegek számára."

Dr. Bagdi Magdolna
Reumatológus szakorvos
Thermál-Terápia Egészségügyi Egység
Hajdúszoboszló

Dr. Bíró Béla
Egyetemi adjunktus
Ortopéd-balesetsebész szakorvos
DOTE Ortopédiai klinika

Feliratkozás az "Ébredj frissen és boldogan" alváskultúra hírlevére>>

gyapjúágynemű
Gyapjú - kicsik és nagyok kedvence
gyapjúfajták
Gyapjú fajták

Merinó bárányok

Perui lámák

Tibeti kasmir kecske

kasmírtakaró
Pihepuha kasmírtakaró

Nyak és fej megtámasztása


Ön is kipróbált már sok-sok házi praktikát,
mézes tej kortyolgatástól bárányfelhő számolgatásig
szinte mindent, mégsem jön álom szemére?

Gyakran felébred minden különösebb indok nélkül
az éjszaka közepén?

Anna, az egyik nagy hazai lapkiadó tűzrőlpattant művészeti vezetője, egyre többször találta magát a fenti helyzetben.

Mióta ilyen felelősségteljes posztra került, élete alaposan megváltozott. A reggeli, ligeti kocogást hosszadalmas nyomdai egyeztetések, a kollégáival elköltött jóízű, beszélgetős ebédeket izgalmas, ugyanakkor emberpróbálóan hosszú és küzdelmes értekezletek váltották fel külföldi főnökeivel. Estéi rendszerint ilyen-olyan munkavacsorával zárultak, ahonnét hazafelé a kocsiban, nagyokat ásítva örült, hogy ép bőrrel hazaér. Készült a forró fürdőre és valami jó filmre, ami majd álomba ringatja.
Éjféltájban aztán - túl az esti szertartásokon - bosszankodva hallgatta ágyában a sötét szoba csendjét felverő falióra monoton kattogását és párja jóleső szuszogását. Ólomlábon haladtak a percek, míg nagynehezen álomba merült, majd pár óra múlva, az éjszaka közepén kipattant szeme, s álmatlanul forgolódott attól rettegve, hogy képtelen lesz fél hétkor felkelni, s beérni az irodába időben.

Ez így ment már hetek óta, Anna érezte, hogy lépnie kell. Kialvatlansága egyre türelmetlenebbé tette, teljesítőképessége határán áll. Munkahelyén morcos és rosszkedvű volt, képtelen volt hosszasan koncentrálni, párjával pedig - miután szerelmes összebújásaik gyakorlatilag megszűntek -- mindennaposakká váltak az összezördülések. Ekkor, egy véletlen folytán, közös ismerőünk révén ismerkedtem meg Annával és problémájával, majd a tettek mezejére léptünk.

Mi az a 7 legfontosabb és legegyszerűbb teendő,
mely pénzt egyáltalán nem igényel, de alkalmazásával
az elalvás és éjszakáink nyugalma elősegíthető?

1, Soha ne feküdjünk ágyba munkával, problémával - keressünk egy megbízható barátot, kollégát, vagy társat, beszéljük ki magunkból a terheket! Szintén jó taktika, a problémák kiírása gondolatainkból: jelöljünk ki magunknak a nap folyamán egy olyan fix időpontot, amikor "válságot kezelünk", problémáinkkal foglakozunk. Írjuk fel minden eszünkbe jutó aggályt és félelmet, problémát és feladatot egy-egy külön kártyára, majd a kártyákat rendezzük 3-6 csoportok súlyosságuk szerint. Ezt kövesse a feloldás: találjunk minden kártyán szereplő gondra megoldást. Ha elsőre nem sikerül a kártyák végére érni, ne csüggedjünk, már maga a tény, hogy foglakozunk gondjainkkal megkönnyebbülést jelent. Következő nap vegyük elő kártyáinkat újra, folytassuk a feladatmegoldást, megéri!

2, A napközbeni testmozgás, esti séta csodákat tesz - ne hanyagoljuk el testünket, 30 felett ez különösen aktuális. Tudom, hogy nehéz és macerás, én is néha "piros hegyes szarvakat és fekete patákat" látok Ágin, ahogy mondja és mondja, meg mutatja a Pilates gyakorlatokat, de ha a kisfiaim esküvőjén táncolni szeretnék, hát muszáj csinálnom!

3, Vigyázzunk a vacsorával - kerüljük a zsíros, fűszeres és nehéz ételeket, ne terheljük túl éjjelre bendőnket. Pontosabban közvetlen lefekvés előtt már ne együnk, vacsoránk pedig a lehető legkönnyebben emészthető ételek közül kerüljön asztalunkra. Száműzzük az alkoholt is vacsoraasztalunkról, mert bár az elszenderedést elősegíti, de az éjszaka folyamán hirtelen ébredést, rémálmokat, sőt reggeli fejfájást is okozhat. Célszerű, ha elalvás előtt 4-6 órával már nem fogyasztunk alkoholt.

4, Csoki és kakaó stop - azt mindnyájan tudjuk, hogy kávét, fekete teát, kólát késő délután nem iszunk, koffeintartalmuknak köszönhető élénkítő hatásuk köztudott, igaz? Az azonban kevéssé közismert, hogy így van ez a csokival és kakaóval is. A csokiban a kávé koffeintartalmának 10-20% található meg, ne kortyolgassunk hát gőzölgő kakaót még hideg téli estén sem, ha aludni szeretnénk!

5, A lefekvés előtti fél órát szenteljük testünknek-lelkünknek: vegyünk egy forró, illatos gyógynövényfürdőt - legjobb a levendula, csodálatosan nyugtató és feszültségoldó -, mely ellazítja izmainkat, elménket nyugtatja, hallgassunk lágy zenét, relaxáljunk!

6, Alakítsunk ki rendszeres esti "álommenetrendet", mely elősegíti az álomba merülést: a lazító fürdő és andalító zene mellett, ágyba bújás után olvashatunk keveset, vagy tévézhetünk, de kerüljük a túlzottan felkavaró, elgondolkodtató műveket, maradjunk inkább a könnyed, szórakoztató olvasmányoknál, műsoroknál!

7, Pirulák helyett legyen a szex az altató! Talán a legnépszerűbb tanács mind közül, s a jó hír, hogy működik, mert a szerelmes együttlét idején olyan hormonális folyamtok zajlanak szervezetünkben, melyek nagymértékben elősegítik az elalvást.

Szeretne további érdekes és hasznos információkat olvasni az egészséges alvással kapcsolatban?
Iratkozzon fel "Ébredj frissen és boldogan" hírlevelünkre>>

Anna számára a fenti néhány jó tanács enyhülést hozott, néhány hét múlva kicsit jobban érezte magát. Éjszakai ébredései azonban továbbra sem szűntek meg. Miután egészségét orvosa rendben találta, ágya kényelmes és immár
É-D irányban állt, hálószobájából az alvást zavarható televíziót és számítógépet száműzte, úgy döntött - lecseréli kedvenc tollpaplanját és párnáját, termesztéses anyagú ágyneműben, gyapjúgarnitúrában fog aludni.

Ön ismeri a gyapjút,
vagy Önt is könnyűszerrel becsapnák a "gyapjúnepperek"?

Laikus szemmel talán nincs különbség gyapjú és gyapjú között, holott a késztermék használhatóságát, tartósságát, egészségünkre gyakorolt hatásait és persze árát tekintve óriási eltérések mutatkoznak.

Szomorúan tapasztalom kollégáimmal együtt, hogy az utóbbi években egyre több a "házaló hamiskártyás", akik jónevű gyapjúmárkákra hivatkozva keresnek fel otthonukban jobbára idős, könnyen félrevezethető embereket - de járt már pórul agilis, középkorú panaszos is -, s silány, gyapjút alig látott termékeiket "sózzák el" nekik horribilis áron.

Nézzük hát, mitől gyapjú a gyapjú -
mit jelent a 100% tiszta élőgyapjú

Nem mást, mint azt a tényt, hogy kizárólag olyan gyapjút használunk alapanyagként, melynek feldolgozása során nagy gondot fordítanak a gyapjú természetes zsíranyagának, lanolintartalmának megőrzésére. Ez azért nagyon fontos, mert ennek hiányában a gyapjú sprőddé, töredezővé válik, amit a modern ipari technológiákkal ugyan ki lehet küszöbölni, de mindörökre elvész a gyapjú természetes - lanolintartalmának köszönhető - antibakteriális és egyéb pozitív élettani hatása. Jó tudni, hogy az élőgyapjú termékek - ellentétben a kevert szálas anyagokkal - kézzel, illetve némelyek géppel is moshatóak.

Miért páratlan és nélkülözhetetlen
az Ön számára a Naturhome gyapjúágynemű?

1. Friss és fitt reggel a nyugodt, zavartalan éjszaka után, melyet a gyapjúszál hőmérsékletkiegyenlítő tulajdonsága garantál. Talán nem is sejti, milyen sok problémát okozhat egy rosszul megválasztott, nem "lélegző" ágynemű. Az alvás során egy ideig tűri testünk az egyre melegebb környezetet, majd levegőre vágyva megszabadul takarójától. Ez a hirtelen hőmérsékletváltozás stresszt idéz elő szervezetünkben, melynek azonnal érezhető hatása megfázás, illetve hosszú távon izületi gyulladás lehet. Ezzel szemben a gyapjú állandó, ideális hőmérsékletet biztosít testünk számára - nincs túlmelegedés, illetve lehűlő felületek - az éjszaka folyamán, így az alvás valóban pihentető és regeneráló.

2. Nincs többé csatakos ébredés az éjszaka közepén, mert a gyapjúszálak szerkezetüknél fogva hétszer több nedvességet (verejtéket) képesek felvenni bőrünkről, mint bármely más szál, majd a levegőbe továbbítják azt.

3. Üde, selymes bőr minden reggel, hiszen a bőr száraz, verejtékmentes az alvás ideje alatt, ezáltal intenzív és hatékony a bőrfelületen zajló méreg-kiválasztódási folyamat, s a gyapjúszálak természetes lanolintartalma - mely antibakteriális hatással bír - közömbösíti a szervezetből kilépő méreganyagokat. A lanolinos Naturhome gyapjúfelület továbbá javítja a bőr vérellátását, fájdalomcsillapító hatással bír, klinikai vizsgálatok igazolják jótékony hatását reumatikus és mozgásszervi megbetegedések esetén.

4. Tüsszögés-mentes tavasz, tiszta légutak egész évben, a Naturhome gyapjú antisztatikus, portaszító tulajdonságának köszönhetően. Ideális megoldás házipor, toll és atkaallergiában szenvedőknek.

Szeretne további hasznos információkat olvasni a valóban pihentető alvással kapcsolatban? Iratkozzon fel "Ébredj frissen és boldogan" hírlevelünkre>>

Hogyan ismerhető fel könnyűszerrel
a Naturhome tiszta élőgyapjú?

Egy roppant egyszerű próbáról van szó, melyhez nincs egyébre szükségünk, mint egy kis darab mintára (pici gyapjúcsomó, szálminta) a termékből, valamit gyufára, vagy öngyújtóra.

Tartsuk a láng közelébe mintánkat, s figyeljük, mi történik. A gyapjúszál - ha a mintánk valóban az - lassan elizzik a hő hatására, s közben jellegzetes szőrszagot áraszt, mint mikor valaki megperzseli karján a szőrt, míg a szintetikus szál összezsugorodik, s égett műanyagszagot tapasztalunk. Nos, az igazság kedvéért el kell még mondanom, hogy sok esetben nem kell, hogy sor kerüljön erre az egyszerű kísérletre sem, mert amint az árus szembesül a vevő tájékozottságával, hozzáértésével e próba kérése által, inkább odébbáll, veszni hagyva a csupán számára előnyös üzletet.

További jellegzetes tulajdonságai a Naturhome termékeknek illatuk. Annak okán, hogy élőgyapjú az alapanyaguk, jellegzetes gyapjúillattal - az érzékenyebb orrúak talán szagnak neveznék - bírnak. Ez az illat csupán a termék új korában, vásárláskor intenzív, aztán a használat során szinte teljesen elillan, nem zavarja tulajdonosát.

Milyen fajtájú és áru
gyapjúágyneműk közül választhatok?

Garnitúráink árát a felhasznált gyapjú típusa - bárány, láma, kasmír -, illetve szálsűrűsége határozza meg.

A báránygyapjú, mely - elsősorban árának köszönhetően, jellemzően 50 és 80 eFt között, sűrűségtől, kialakítástól függően - igen népszerű, nem összetévesztendő a birkagyapjúval. Annak következtében, hogy nagyon fiatal, 1 évesnél nem idősebb állat első nyírású gyapjúját használjuk, a belőle készült takaró, párna, vagy derékalj nagyon finom puha, selymes tapintású, színe világos. A birkagyapjú ezzel szemben durvább tapintású, szálszerkezetében apró szalma, illetve takarmányrészecskék találhatóak, lényegesen nagyobb a kínálata, értelemszerűen ára is alacsonyabb.


Fehér báránygyapjú garnitúra


Royal kasmír garnitúra

Néhány szó a szálsűrűségről. A gyapjú szálsűrűségén azt a számot értjük g/m2 értékben megadva, mely azt mondja meg, hogy egy négyzetméter hordozófelületre hány gramm gyapjúszál került feldolgozásra. Ez az érték általában 400-800 g/m2 között van. Tehát ha azt halljuk, hogy ez a takaró 500g-os, az annyit jelent, hogy a takaró 1m2 gyapjúfelülete 500g gyapjút tartalmaz. Itt is vannak néha turpisságok: sok esetben a takarónak csak az egyik oldala készül gyapjúból - nem így a Naturhomenál, hiszen a Naturhome takarók, párnák és derékaljak minden esetben mindkét oldalon azonos szálsűrűségű gyapjúból készülnek -, s ez esetben is ugyanolyan árat kér érte forgalmazója, mint a kétoldalon gyapjúból készült társaiért.

A lámagyapjú szintén nagyon puha, kellemes tapintású anyag, színét tekintve sötét, ezüstös barna.

A kasmírgyapjú a gyapjútermékek királynője, hozzá foghatóan lágy és kellemes tapintású gyapjú nincs másik. Elsősorban a tibeti fennsíkon, valamint az Andok hegységben élő kasmírkecskék alhasi szőrzetét nevezzük kasmírgyapjúnak, melyet kizárólag fésüléssel, rendkívül időigényes és fáradságos munka által gyűjtenek - ennek következtében ára magas, kb. a báránygyapjú háromszorosa.

Ha első kézből kíván értesülni újdonságainkról és rendkívüli - kizárólag hírlevél olvasóinknak szóló - ajánlatainkról, iratkozzon fel "Ébredj frissen és boldogan" hírlevelünkre>>

Ha eldöntöttem, hogy gyapjúban szeretnék aludni, akkor teljes garnitúrát kell vásárolnom?
Miből áll egy garnitúra és mekkora a mérete?

Takaró, párna és egy úgynevezett derékalj, vagy altakaró alkot egy garnitúrát, mely teljesen körbe öleli a testet, biztosítja az állandó és ideális testhőmérsékletet, a pihentető alvást. Természetesen bármely takaró, párna, vagy derékalj megvásárolható külön-külön is, de tudnunk kell, hogy igazán intenzív, egészségre gyakorolt pozitív hatást a körbe zárt gyapjúburokkal érünk el.
Méretek: takaró 130x200cm, derékalj 90x200cm, párna: 40x80cm, továbbá lehetőség van minden termék egyedi méretű megrendelésére is, melyet varrodánk 2-3 hét alatt készít el.

Ha az iménti sorokat olvasva nem is, látva a Naturhome párnát, valószínűleg Önben is megfogalmazódik a kérdés, miért ilyen "alacsony" - csupán 40 cm -, miért más, mint a szokásos párnák? Ennek praktikus oka, hogy a párnát arra tudja használni gazdája, amire ki lett találva, a nyak és fej megtámasztására A hagyományos nagy párnákkal ellentétben ez a párna sohasem fog az Ön háta alatt útban lenni, mert pontosan besimul a váll és fej közötti fészekbe, biztos alátámasztást nyújtva az Ön nyakának és fejének a pihenés során.

Kérdése maradt, véleménye, javaslata van?
Kérem, ne tétovázzon írja meg nekünk e-mailben!>>

S hogy ne csak olvassa, de lássa és érezze is a Naturhome világot, látogasson el mihamarabb üzletünkbe!Elérhetőség, klikk ide! >>

Végezetül hadd osszam meg Önnel Anna sikertörténetének - igen, igen, siker lett :) - végét:

Anna immár egy éve jól alszik, választása telitalálatnak bizonyult, gyapjúgarnitúráját ő is és párja is imádja. Felpörgött, zaklatott mindennapjait a "válságkezelő kííró technikával" és a többi apró fortéllyal remekül tudja kezelni, éjszakáinak zavartalanságáról pedig csodálatos gyapjúágyneműje gondoskodik.

Pihentető alvást és egészséges ébrenlétet kívánva, üdvözlettel,


Nagy Gyöngyi
A jó alvás élményének elkötelezett szállítója

U.i.: Ha még nem olvasta, ne hagyja ki Gábor történetét sem, aki fájós hátára talált megoldást velünk, hisz tudja: sokkal könyebb és fájdalommentesebb a bajt megelőzni, mint orvosolni. Klikk ide! >>